Verslag Topontmoeting 6 december 2016 - Positieve Psychologie

Vervolgens was het woord aan Ad Bergsma: psycholoog en geluksonderzoeker. Hij nam de zaal mee in de achtergrond van de positieve psychologie. Hij startte met een belangrijke bijsluiter: de grondleggers van de positieve psychologie zijn zelf niet altijd de meest gelukkige mensen én de tips die worden gegeven had je oma ook kunnen bedenken. 
 
Dat gezegd hebbende verzorgde Ad Bergsma een interessante lezing waarbij hij startte met onderzoek waaruit blijkt dat Nederlanders zich over het algemeen eigenlijk heel erg gelukkig voelen, maar dat mensen dat meestal niet herkennen. Mensen lijken snel te wennen aan geluk makende omstandigheden. Maar wat maakt nou eigenlijk gelukkig? Daarbij kan een onderscheid gemaakt worden tussen de leefbaarheid van de omgeving én levensvaardigheden. Met name dat laatste heeft een grote rol en het goede nieuws is dat dat deels aan te leren is. Belangrijk onderzoek is uitgevoerd onder nonnen, een uitstekende onderzoekspopulatie. En daaruit blijkt o.a. dat een positieve instelling kan leiden tot 8 jaar langer leven. Belangrijk is echter wel om niet de realiteit uit het oog te verliezen: gebruik zowel positieve als negatieve emoties. Dat blijkt onder andere te werken in de aanpak van o.a. obesitas. Ten slotte gaf Ad Bergsma een kort inkijkje in het gebruik van positieve psychologie in lage SES wijken. Uit onderzoek blijken de resultaten van enerzijds ´probleemoplossend werken´ en anderzijds ´gelukbrengend werken´ niet significant te verschillen. Wel belangrijk: die laatste vorm is vooral ook voor de professional veel leuker! Bekijk de gehele presentatie van Ad Bergsma, via deze link.
 
De avond werd afgesloten door een korte workshop waarin we ´positieve psychologie´ konden ervaren, onder leiding van Anouk Sijbenga van Indigo Preventie.